Gezondheidsorganisaties roepen nieuw kabinet op passage over blurring in het Coalitieakkoord te schrappen

Eén van de plannen in het Coalitieakkoord 2021-2025 betreft het reguleren van blurring in winkelstraten. Blurring is het combineren van activiteiten binnen verschillende bedrijfsmodellen zoals horeca, detailhandel en/of slijterij. Het nieuwe plan betekent dat alcohol de komende jaren op grotere schaal aangeboden en verkocht zal gaan worden. Niet alleen supermarkten en slijterijen, maar ook tal van andere winkels en ook dienstverleners mogen dan alcohol verkopen. Bovendien mogen ze hun klanten tijdens het winkelen, maar bijvoorbeeld ook tijdens een knipbeurt, bier en wijn aanbieden, gratis of tegen betaling.  Door blurring zullen jongeren meer dan nu – zelfs overdag – geconfronteerd worden met alcoholpromotie en alcoholgebruik.

In de brief schrijven de leden van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland, waaronder Jongeren voor Gezondheid:

  • Meer verstrekkingspunten van alcohol is schadelijk voor onze volksgezondheid
  • Lokale handhaving van de Alcoholwet wordt extra bemoeilijkt
  • Oproep aan bewindspersonen Van Ooijen en Bruins Slot

Klik hieronder voor het volledige persbericht.