Gezondheidsdebat010 – 16 februari 2022

Het was een geslaagde avond! Binnenkort kun je de opname van het debat terugkijken via onze website. We willen de deelnemers, sprekers en onze moderator bedanken voor hun inzet!
—————————————————

Op 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen 2022 plaats. Jongeren voor Gezondheid richt zich dit keer iets meer op lokaal en daarom organiseren wij op 16 februari van 19.00 tot 21.00 (vanavond!) het online Gezondheidsdebat010 voor Rotterdam!

Heb jij prangende vragen over het Rotterdams beleid rondom wonen, onderwijs, diversiteit en inclusie, en klimaat en gezondheid? Dit is je kans!

Net als bij het vorige Gezondheidsdebat zullen jonge politici aanwezig zijn om met jou in discussie te gaan over onderwerpen die in Rotterdam spelen. Deze ongetwijfeld interessante discussie zal geleid worden door Halil Karaaslan. Halil is docent Maatschappijleer en programmamanager diversiteit en inclusie in de sociale sector.

De tot nu toe bevestigde kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn:
Eyasu Balcha (D66)
Mina Morkoç (GroenLinks)
Marike Abrahamse (VVD)
Merel Vogelaar (PvdA)
Manon van Dijk (Leefbaar)

De volgende stellingen komen aan bod:
1. Groen: Rotterdam The Hague Airport sluit, in plaats daarvan komt een groene woonwijk
2. Wonen: Er worden meer koopwoningen in plaats van sociale huurwoningen gebouwd
3. Onderwijs: Kinderen krijgen een rijke schooldag; onderwijs, opvang, sport, cultuur, muziek, een warme lunch, natuur en huiswerkbegeleiding op één locatie voor alle leerlingen
4. Diversiteit & Inclusie: Strijd tegen een volgende pandemie: Rotterdam stimuleert een plantaardig dieet voor iedereen

Natuurlijk hoef je niet per se Rotterdammer te zijn om aan te sluiten en ben je altijd welkom, maar weet wel dat er lokale politici aanwezig zullen zijn en dat er Rotterdam specifieke onderwerpen aan bod kunnen komen.

Bij vragen en/of opmerkingen kan je ons altijd bereiken via info@jvgezondheid.nl of via onze socials.

Gezondheidsorganisaties roepen nieuw kabinet op passage over blurring in het Coalitieakkoord te schrappen

Eén van de plannen in het Coalitieakkoord 2021-2025 betreft het reguleren van blurring in winkelstraten. Blurring is het combineren van activiteiten binnen verschillende bedrijfsmodellen zoals horeca, detailhandel en/of slijterij. Het nieuwe plan betekent dat alcohol de komende jaren op grotere schaal aangeboden en verkocht zal gaan worden. Niet alleen supermarkten en slijterijen, maar ook tal van andere winkels en ook dienstverleners mogen dan alcohol verkopen. Bovendien mogen ze hun klanten tijdens het winkelen, maar bijvoorbeeld ook tijdens een knipbeurt, bier en wijn aanbieden, gratis of tegen betaling.  Door blurring zullen jongeren meer dan nu – zelfs overdag – geconfronteerd worden met alcoholpromotie en alcoholgebruik.

In de brief schrijven de leden van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland, waaronder Jongeren voor Gezondheid:

  • Meer verstrekkingspunten van alcohol is schadelijk voor onze volksgezondheid
  • Lokale handhaving van de Alcoholwet wordt extra bemoeilijkt
  • Oproep aan bewindspersonen Van Ooijen en Bruins Slot

Klik hieronder voor het volledige persbericht.

Word lid van ons jongerennetwerk!

Wil jij op de hoogte zijn van toffe projecten en eraan bijdragen wanneer je er zin in hebt? Word dan lid van ons jongerennetwerk! Als lid geef je zelf aan waar je interesses liggen en word je op basis daarvan uitgenodigd om bij te dragen. Dat kan door input te geven, iets te ontwerpen, een activiteit te organiseren of op een andere manier die jij leuk vindt!

Het kost je niks en is geheel vrijblijvend! Aanmelden kan met deze link: https://forms.gle/hTiHGQwwNQLY5qx98

Ennn…in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 organiseren we jongerendialogen. Een gesprek tussen jongeren en de lokale politiek! Wil jij in jouw gemeente een dialoog organiseren? Geef het aan in het aanmeldformulier voor het jongerennetwerk of mail naar info@jvgezondheid.nl.

Vacatures bestuur

Jongeren voor Gezondheid is op zoek naar nieuwe teamleden om de organisatie verder op te bouwen! Vind jij dat alle jongeren in Nederland gelijke kansen moet hebben om gezond te leven? Kom dan ons team versterken!

Klik hier voor meer informatie.

Meld je nu aan voor het Gezondheidsdebat op 9 maart!

Gezondheid gaat iedereen aan en daarom is het belangrijk om van politieke partijen te weten wat ze de komende vier jaar op verschillende gezondheidsthema’s willen doen. Daarom organiseert Jongeren voor Gezondheid op dinsdag 9 maart om 19.30-21.00 uur het Gezondheidsdebat!

Met welke politici deel jij een mening over abortus, gezondheid en klimaat, preventie en transgenderzorg? Ga in gesprek met de jonge kandidaten op de lijsten!

Tot nu toe bevestigd zijn:
• Carline van Breugel (D66)
• Mikal Tseggai (PvdA)
• Mark Brakel (GroenLinks)
• Gabriëlle Heine (CDA)
• Rick van de Waerdt (SGP)

Meld je nu aan via https://forms.gle/yHeTePBJmaDFiKjM6. Bij vragen/opmerkingen kan je naar info@jvgezondheid.nl mailen.

Het Gezondheidsdebat wordt door Jongeren voor Gezondheid, IFMSA-NL en Young Feminist Ambassadors georganiseerd.